A cserépfedés


Warning: Use of undefined constant wpurl - assumed 'wpurl' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/unifahu/tetocserep.info/html/wp-content/plugins/add-to-facebook-plugin/addtofacebook.php on line 53

A tetőhéjazat feladata a tetőszerkezet, az épület megvédése a természet közvetlen hatásaitól (eső , hó, szél, tűző nap). A tetőhéjazatnak, a következő követelményeknek kell megfelelni:

  • csapadékálló,
  • viharálló,
  • szilárdnak, teherbíró,
  • állékony,
  • tartós,
  • biztonságos,
  • gazdaságos,
  • esztétikus

Csapadékvédelem szempontjából a fedés lehet vízhatlan, vagy vízzáró módon kialakított. A vízhatlan fedés felső rétege folytonos, nyílt hézagoktól mentes, ezenkívül a fedés anyaga sem engedi át a nedvességet, amely feltételeknek a cserép tökéletesen megfelel. Ilyen jellegű héjazat bitumenes vagy műanyag lemezekkel legfeljebb 5°-ig, egyes esetekben fémlemez fedéssel 5 °-12° -ig készíthető . Alkalmazásuk lapos és kishajlású tetőn szokásos. A vízzáró fedés héjazata elemekből áll, melyek átfedése következtében a csapadékvízből szélnyomás hatására is csak annyi juthat be a tetőtérbe, amennyi káros következmény nélkül elpárolog. Ilyen fedés csak magastetőn alkalmazható, melynek hajlásszöge a fedés anyagától függ. Az ilyen, elemekből készült fedés közös neve: keményfedés. Lakóépületeknél a csapadékvízvédelem igényt a vízzáró magastető kielégíti. Alkalmazásával a tetőhéjazattal szemben támasztott valamennyi követelmény teljesíthető.

A hódfarkú cseréppel készült fedésnek a cserép íves záródása ad mintázatot. A hornyolt cserépnek sekély, a sajtolt cserépnek határozott hosszanti bordázata van. Az égetett agyagcserép színe a felhasznált agyagtól függően lehet kellemes, vagy fakó. Az alpesi és római betoncserépnek erő teljes a bordázata, színei élénkek (vörös, barna, sötétszürke). Az alpesi cserép felülete érdes, a római cserépé
sima. a szegélycserép szépen keretezi az oromfalat a kb. 10 cm magas, tetősíkra merőleges peremével.

A cserép-fedés minimális karbantartást és javítást igényel, mivel a cserepek idomelemek  tartósak és mázolási munkát nem igényelnek.

Cimszavak: ,