Az égetett agyag tetőcserép

Az égetett agyag tetőcserepek

A lakóépületek nagy részén égetett agyag tetőcserép, vagy röviden cserép fedés látható. Az égetett agyagcserép előnye, hogy egyszerűen gyártható, elég szilárd, fagyálló, időálló és nem ég.  A hátrányai hogy kissé nehéz, ezért költségesebb tetőszerkezetet kíván, ütésre könnyen törik, valamint bonyolultabb alakú tető fedésére nem alkalmas. Általában csak 30°-nál meredekebb hajlású tető fedésére használják.

Az agyag tetőcserép gyártása

A cserepet képlékeny anyagból a téglához hasonlóan gyártják. Rendszerint mesterséges úton szárítják és 1000-1100 °C hőmérsékleten égetik. A tetőfedő cserepeket kétféle minőségben gyártják.

Az agyag tetőcserép alaptípusai

Alakja szerint megkülönböztetünk hódfarkú, hornyolt, sajtolt, konstanzi, schmidheimi és ikerfüles hornyolt tetőcserepet. A tető nyergek fedésére alkalmas sima és hornyos gerinccserép (kúpcserép).  A hódfarkú cserép két rétegben, a többi cserép egy rétegben alkalmas tetőfedésre. Az utóbbiak felhasználásakor a tetőfedés kellő hézagmenteshézagmentességéta hornyolás biztosítja. A hazai cserépen a hornyok hosszirányúak.

A jó cserép ismérvei

A hézagmentesség szempontjából fontos a cserép méret- és alakhelyessége, különösen az illeszkedési helyeken. A cserépben nem lehetnek olyan márga- és mészcsomók, vagy egyéb szennyeződések, amelyek kipattogzást vagy elmállást idéznek elő . Törésfelülete egyenletes, finomszemcsés legyen.

A jó agyagból készült, kellőképpen kiégetett tetőcserép függesztett helyzetben kalapáccsal megütve tiszta, csengő hangot ad.

A cserépnek a f’agy- és időállóságon kívül kellően vízzárónak és szilárdnak kell lennie. A tapasztalat szerint kisebb lejtésű tetökön gyakrabban észlelhető a cserepeken fagykár, mint a meredek tetőkön. Ez azzal magyarázható, hogy a nagyobb szögben fektetett cserépből a víz gyorsabban távozik el.

A megfelelő szilárdság egyrészt a szállítás közben, másrészt a tetőn járáskor a fellépő  igénybevétel miatt szükséges.

Cimszavak: , , ,