Cseréptípusok

Mikor házat akarunk cserepezni, attól függően, hogy új építésű házról van szó, vagy csak felújított tetőszerkezetről, a minőség és az esztétika mellett fontos, hogy milyen típusú cserép kerül a tetőre.

Alapjában két féle cseréptípust különböztetünk meg, a betoncserepet és az égetett agyagcserepet (kerámiacserép).

A betoncserép keletkezése, hasonlóan az égetett cseréphez és a téglához az ókorba nyúlik vissza, gondoljunk csak a római Pantheon tetejére, már azt is betonból készítették. A betoncserép előállításának technológiája azóta csak fejlődött. Mára már a betoncserép is közel olyan könnyű, mint a kerámiacserép, előállítása rendkívül környezetbarát. Élettartama és tartóssága pedig minden várakozást felülmúlhat. Egy biztos, hosszútávú választás a betoncserép alkalmazása. A modern gyártási technikákkal pedig rengeteg színben és formában elő lehet állítani.

A betoncserép vízfelvétele kisebb az agyagcserépénél, formája szerint a betoncserép lehet kis elemes és nagy méretű, valamint hullámprofilú betoncseréppel is találkozhatunk.

A természetes anyagból készült égetett agyagcserép a legelterjedtebb tetőfedő elemünk. Mutatós, elegáns, a színét hosszú ideig megtartja, súlya miatt azonban masszív tetőszerkezetet igényel.

A jó minőségű égetett cserép hosszú ideig, – akár 80-100 évig is – képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, egyetlen hátrányuk talán a mérsékelt fagyállóképességük.

Az égetett cserép típusai szerint legelterjedtebbek a hornyolt szélű cserepek. Ezekből egy tető lefedésére kevesebb kell, mivel elegendő, ha kisebb helyen fedik egymást ahhoz, hogy tökéletesen zárjanak és szigeteljenek. A legelterjedtebb formájú tetőfedés a hornyolt cserépfedés.

Cimszavak: , , , , ,