Hogyan válasszunk tetőcserepet?

A tetőcserép kiválasztása tulajdonképpen nem bonyolult, ha pontosan tudjuk mit szeretnénk. De hogyan jutunk el a kiválasztásig? Hiszen hála a hazai és a nagy nemzetközi gyártóknak rengeteg tetőcserép forma és szín közül választhatunk, ízlésünknek megfelelően.

Kiindulásképpen máris mutatunk négy olyan webáruházat, ahol a termékek gyorsan és egyszerűen áttekinthetők, csak kattintson a kívánt logóra:

webáruházak

De járjunk körül néhány alapkérdést:

1. Beton vagy kerámia cserepet szeretnénk a tetőre?
Ha járatlanok vagyunk a témában, mindenképpen meg kell hallgassuk a tervező, kivitelező érveléseit, és nézzünk meg sok kész házat. Őszintén szólva nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a betoncserép jobb a kerámiacserépnél, vagy fordítva. Tehát ez a kezdő érvelés nem jó.

2. Milyen lesz a tetőnk?
Ez már nagymértékben képes behatárolni a cserép típusát.

  • Könnyebb tetőszerkezet esetében a kerámiát kell válasszuk.
  • A tető hajlásszöge meghatározza azt is, mely cserepeket NEM használhatjuk, így azok máris kiesnek.
  • A tetőszerkezet formája (sík, vagy hullámos részek) is meghatározza, mely cseréptípus (általában a nagyok) nem alkalmazhatók a formák kialakításánál, így ezzel is közelebb jutottunk a döntésben.

3. Milyen színű lesz a tetőnk?
Ez is meghatározó tényező, mert az alap pirostól eltekintve, a további színek, már csak bizonyos cserép típusoknál érhetők el, így máris leszűkül a kínálat. Például egy mediterrán típus esetében elég szűk a választható cserepek száma.

4. Mennyi pénzt szánunk a tetőfedő anyagra?
A legújabb technológiákat és védőrétegeket felsorakoztató cserép típusok természetesen drágábbak az alaptípusoknál. Így ha behatárolt pénzösszeg áll rendelkezésünkre, szintén kiesik néhány típus.

Amint látható a forma és a szín a jó kiindulópont és természetesen a rendelkezésünkre álló összeg. Mindenképpen tekintsük át a szóba jöhető gyártók prospektusait és keressünk olyan házakat amelyek a kívánt cseréppel vannak fedve. És természetesen bízhatunk a neves gyártók (Bramac, Tondach, Leier, Creaton, Mediterrán) sokéves tapasztalatában, hiszen ez garancia a minőségre.

Sok forgalmazó weboldala áll rendelkezésünkre természetesen, ahol az árakat ellenőrizhetjük és elkezdhetünk számolni. Reméljük sikerült megkönnyíteni az eligazodást a tetőcserepek világában, és most már egyszerűbb lesz a döntés meghozatala.