Napelemes cserepek

Cserép különlegesség – a napelemes cserép

A napelemes cserép egy magyar találmány, a 2009-es müncheni és budapesti Nemzetközi Találmányi kiállításon. A napelemes cseréprendszer Genius-Europe díjat kapott az Európai Parlament kezdeményezésére létrejött kiállításon.

Mesteri és meglepő ez a két párosítás a napelem és a cserép összeházasítása, amit a borsodi feltaláló, Tóth Miklós készített. Eddig a világon csak kísérleti jelleggel próbálkoztak az efféle megoldásokkal, ám neki sikerült realizálni is.

Két okból is különlegesnek számít, egyrészt mert egy újabb magyar feltaláló írta be a nevét a nemzetközi feltalálók soraiba, másrészt így a tető fedésénél a napelemes cserép egyszerre két funkciót is betölt. Cserép és napelem is egyszerre.

Eddig, ha valaki napelemet akart szereltetni a tetőre, azt a cserepezés fölé kellett szereltetnie, most ez kettő az egyben megoldott. A feltaláló, a megújuló energia jegyében született találmányra, a napelemes cseréprendszerre (Solar Tile System R) még 2007-ben világszabadalmat jelentett be. Jelenleg 185 országban védett a találmány.

A napelemes tetőcserép felhasználási szempontból is előnyösebb, mint ha külön napelemes rendszert szereltetne fel valaki. A cserép élettartamát tekintve sokkal stabilabb, annak ellenére, hogy teljes értékű tetőcserépként is funkcionál. Bármilyen elrendezési módban hasznosíthatók, a cserepek egymással mindig párhuzamos kötést alakítanak ki. A meglévő cserép helyébe is pontosan illeszkedik, mert követi annak felszíni vonalait és kialakítását.