Alapfogalmak

A kerámiacserép jó tulajdonságai

A kerámia cserepeknek számos jó tulajdonsága van, nem véletlenül a legelterjedtebb tetőfedési módszer.

A kerámia cserép nyáron hűt, mert nedvességet tárol és párologtat is egyben. Télen pedig porozitásának köszönhetően, az apró üregek szigetelőként működnek. A mostanában oly sokszor hazánkat is sújtó heves viharok ellen is képesek ellenállni. Ahhoz, hogy az eső ellen is maximális védelmet nyújtson a gyártó által előírt egyes cserepekhez szükséges tetőhajlásszög betartása mindenképp elengedhetetlen. Ez biztosítja a cserép vízzáróságát.

Égetés előtt, vagy a már kiégetett kerémiacserepet egy mázzal vonják be, amit leöntéssel, merítéssel, vagy porlasztással visznek fel a kész cserépre. A máz tulajdonképpen a kerámiacserép egy védőrétege, amely, ha az égetés előtt kerül rá, kémiailag egyesül az agyagtermékkel. Ez adja a kerámiacserepek évszázados minőségét, amit ma már minden cserépgyártó cég kiválóan hasznosít. Ilyan gyártó a Creaton amely kíváló minőségű kerámia cserepeket készít.







A cserép és az esztétika

A cserép központi helyet foglal el a ház külalakja szempontjából, a tetőre kerülve jól látható helyen éveken át szem előtt van. Nem véletlen hát, ha a cserép minősége mellett, annak esztétikájára is figyelmet kell fordítanunk.

Alapjában a cserép ugyanolyan technológiával készül évezredek óta, ám a hosszú évek technikai, technológiai fejlődése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára már modern minőségben és színekben, formákban gazdag cserepeket gyárthassanak.

Így, ha építkezünk, vagy tetőt újítunk fel saját ízlésünk a cserepeken is tükröződhet.

Régi stílusú, villa típusú, vagy régi polgári házakra egyedülálló, természetes hatású cserép az ajánlatos, a nyugalmat az egész környezetére képes kisugározni, egységes egészet alkotva a természettel. A régi épületek tökéletes lefedése mellett így nem marad el az az esztétikai kép, amit a tető látványképe ad.

Akinek igénye van azon újításokra, amelyeket a mai technológia fedezett fel magának, választhat 50%-al növelt szilárdságú cserepet, ami garantáltan ellenáll a legzordabb időjárási viszonyoknak is.

Aki klasszikus, déli országok hangulatát szeretné valamilyen formában érezni és éreztetni a tetőfedésen, akár olyan stílusú cserepet is választhat, ami a napfényes Róma hangulatát hozza el. Akár az ókori kolostorok visszafogott hangulatát, akár a dinamikus olaszos temperamentumot.

Aki a kisebb méretű hódfarkú cserepet szeretné előnyben részesíteni, azt ötvözheti a hagyományos építkezés során, vagy akár a modern építési stílusban, frissen emelt házak fedésére is használhatja. Tökéletes vízelvezetése és esztétikus látképe nem válik a ház szégyenére.







A cserépfedés

A tetőhéjazat feladata a tetőszerkezet, az épület megvédése a természet közvetlen hatásaitól (eső , hó, szél, tűző nap). A tetőhéjazatnak, a következő követelményeknek kell megfelelni:

  • csapadékálló,
  • viharálló,
  • szilárdnak, teherbíró,
  • állékony,
  • tartós,
  • biztonságos,
  • gazdaságos,
  • esztétikus

Csapadékvédelem szempontjából a fedés lehet vízhatlan, vagy vízzáró módon kialakított. A vízhatlan fedés felső rétege folytonos, nyílt hézagoktól mentes, ezenkívül a fedés anyaga sem engedi át a nedvességet, amely feltételeknek a cserép tökéletesen megfelel. Ilyen jellegű héjazat bitumenes vagy műanyag lemezekkel legfeljebb 5°-ig, egyes esetekben fémlemez fedéssel 5 °-12° -ig készíthető . Alkalmazásuk lapos és kishajlású tetőn szokásos. A vízzáró fedés héjazata elemekből áll, melyek átfedése következtében a csapadékvízből szélnyomás hatására is csak annyi juthat be a tetőtérbe, amennyi káros következmény nélkül elpárolog. Ilyen fedés csak magastetőn alkalmazható, melynek hajlásszöge a fedés anyagától függ. Az ilyen, elemekből készült fedés közös neve: keményfedés. Lakóépületeknél a csapadékvízvédelem igényt a vízzáró magastető kielégíti. Alkalmazásával a tetőhéjazattal szemben támasztott valamennyi követelmény teljesíthető.

A hódfarkú cseréppel készült fedésnek a cserép íves záródása ad mintázatot. A hornyolt cserépnek sekély, a sajtolt cserépnek határozott hosszanti bordázata van. Az égetett agyagcserép színe a felhasznált agyagtól függően lehet kellemes, vagy fakó. Az alpesi és római betoncserépnek erő teljes a bordázata, színei élénkek (vörös, barna, sötétszürke). Az alpesi cserép felülete érdes, a római cserépé
sima. a szegélycserép szépen keretezi az oromfalat a kb. 10 cm magas, tetősíkra merőleges peremével.

A cserép-fedés minimális karbantartást és javítást igényel, mivel a cserepek idomelemek  tartósak és mázolási munkát nem igényelnek.