Kivitelezés

Cserép mennyiséget számító programok

Gazdasági helyzetünk megkívánja, hogy mindenből annyit rendeljünk, ami épp szükséges, de kevesebbet semmiképp. Nincs ez másképp akkor sem, ha építkezünk, vagy felújítunk. Tetőszerkezet felújításakor elsődleges lépés, kiszámolni, mennyi cserép szükségeltetik a tetőre.

Ezt a cserépgyártók weboldalán található cserépmennyiség számítására alkalmas programokkal meg is tehetjük.
Itt van mindjárt a Tondach oldalán található program, amivel a cserépmennyiséget számoltathatjuk ki. Nincs más dolgunk, mint kiválasztani a megfelelő tetőformát, majd megadni a tető geometria méreteit, és természetesen azt, hogy milyen típusú cseréppel szeretnénk fedni.

A program ezeknek az adatoknak a segítségével kiszámolja, hogy hány alapcserép, illetve mennyi kiegészítő elem szükséges a kiválasztott tető fedésére.

Ha házunk tetőszerkezetén Bramac cserepet képzeltünk el, akkor ennek sincs akadálya, hogy előre megtudjuk, tetőnk függvényében mennyi cserepet vásároljunk. A Bramac honlapján szintén megtaláljuk azt a hasznos kis programot, amellyel elkészíthetjük tetőszerkezetünk költségvetését. A tető típus megadása után, ami lehet félnyereg tető, kontyolt tető, nyeregtető, adjuk meg a tetőszerkezet hajlásszögét, a tető hosszát, és a tető szélességét. A program ezután kiszámolja a felület nagyságát, és kétfajta tetőre adja meg az árakat.
A Mediterrán cserép honlapján egészen professzionális program várja azokat, akik nem csak a tetőszerkezet cserépmennyiségét akarják kiszámolni, hanem álmaik házát szeretnék megtervezni.

A programok online működnek, és megnyitásuk Internet Explorerben javasolt:

tetoszamitas.interdox.hu/cserepmennyiseg/index_cserepmennyiseg.html

www.bramac.hu/szolgaltatasok/tetoszimulator.html

www.mediterran.hu/szakembereknek/cserepezo-programA hornyolt cserépfedés készítése

Hornyolt cserépfedés esetén a  kész cserépfedés fedés súlya 35-40 kg/fedett m2. A tetőfedésnél a cserép a hajlásszögtől függő távolságban elhelyezett 48/24 mm-es lécezésre készül. Ezen típusú cserépfedéshez a tető legkisebb hajlásszöge 30° lehet.

A hornyolt cserépfedés vízhatlan fedést biztosít. Gyakran alkalmazott fedési mód, mivel könnyen, gyorsan készül, a nagy elemek egyréteghen való elhelyezése ritkább alátárnasztást igényel. A tetőcserepek egymáshoz az oldalukon végigfutó horonnyal szárazon csatlakoznak, a lécezésre pedig a cserép orra van beakasztva. A sarok átfedéssel készül.

A tető lefedését az ereszképzéssel kell kezdeni. Ha fémlemez ereszszegély nem készül, akkor az első sor
tetőcserép lógásának megakadályozására a cserepet alátámasztó lécet nem lapjára, hanem élére állítva erősítik szegezéssel a szarugerendákhoz. Fémlemezszegély alkalmazása esetén erre nincs szükség. Nyeregfedélnél, amikor oromfal vagy tűzfalcsatlakozás van, a fedést a felülettel szembeállva a jobboldalon kezdjük meg, a cserepek horonykialakításai ekkor ugyanis a bal irányba haladást teszik felemelés nélkül lehetővé számunkra. A középen kezdés esetében viszont előfordulhat, hogy a széleken felesnél kisebb cserepek lesznek mindkét oldalon.

Kontyfedés esetén a fedést a felülettel szembeállva jobbról, az első teljes hosszúságú szarufánál kezdjük meg.
Sátortető esetében a fedést középről kiindulva kell kezdeni, jobb és bal felé haladva. Itt elkerülhetetlen a cserepek
felemelése a hornyok összekapcsolására.

A hornyolt cserépfedés szokásos csomóponti megoldásai:

Cserépfedés oromfalkiképzésnél

A túlnyúló cserepekkel, amikor az oromfal síkja elé 3-5 cm-re kiálló cserepek falazatra vagy deszkaaljzatra
fekszenek fel; falazott aljzatnál habarcsba fektetik, deszkaaljzat esetén felszegezik a szélső sor cserepeit.
Fémlemezszegélynél a cserepek a fémlemezszegély állókorcáig kell érjenek, felerősítésük egész cserép esetén
beakasztással, fél cserepek használatánál huzalozással vagy szögezéssel történik.

Cserépfedés tűzfal csatlakozásnál

ha a csatlakozás az ereszre merőleges a fémlemezszegély nélkül, habarcsolással készülhet, a szélső cserepeket az előre felkent kövér habarcsba fektetik, szorosan a fal mellé, a habarcsolás cserép feletti része enyhe hajlattal készül. Fémlemezszegély esetén a tetőcserép felrakása hasonló az oromfalnál már ismertetett eljárással, csupán a fémlemezszegély módosul. Ha a csatlakozás az eresszel párhuzamos, fémlemezszegély nélkül, a cserepeket szabályosan, lécezésre akasztva rakják, a hajlatképzés habarcsolással történik és fedkő vagy oldallapjukra állított téglákból álló sor takarja. Fémlemezszegély esetén az ugyancsak szabályosan beakasztott cserepek és a tűzfal csatlakozását fémlemezszegély takarja.

Cserépfedés taréjgerincképzésnél

Ez esetben a léckiosztás már úgy kell készüljen, hogy a tető két oldalán levő felső cserépsor összeérjen. Erre fektetik a taréjlefedésre szolgáló gerinccserepeket – fektetőhabarccsal teljesen kitöltve‚ a hézagokat vízorrszerűen alávágott habarcskikenéssel látják el.

Cserépfedés élgerincképzésnél

Ekkor a cserepeket gondosan összefaragják, habarcsolják és leszögezik a taréjgerincképzésnél ismertetett módon, de minden egyes cserepet lecsúszás ellen szegezéssel is biztosítani kell.

Kémények, légudvarok szegélyezése

Ekkor a cserepek szükséges hozzáfaragásával lehet, habarcsolva, habarcsolva és fémlemezszegéllyel, valamint csak fémlernezszegéllyel készülhet a tűzfalcsatlakozásoknál ismertetett módon.