Tetőcserép

Cseréptípusok

Mikor házat akarunk cserepezni, attól függően, hogy új építésű házról van szó, vagy csak felújított tetőszerkezetről, a minőség és az esztétika mellett fontos, hogy milyen típusú cserép kerül a tetőre.

Alapjában két féle cseréptípust különböztetünk meg, a betoncserepet és az égetett agyagcserepet (kerámiacserép).

A betoncserép keletkezése, hasonlóan az égetett cseréphez és a téglához az ókorba nyúlik vissza, gondoljunk csak a római Pantheon tetejére, már azt is betonból készítették. A betoncserép előállításának technológiája azóta csak fejlődött. Mára már a betoncserép is közel olyan könnyű, mint a kerámiacserép, előállítása rendkívül környezetbarát. Élettartama és tartóssága pedig minden várakozást felülmúlhat. Egy biztos, hosszútávú választás a betoncserép alkalmazása. A modern gyártási technikákkal pedig rengeteg színben és formában elő lehet állítani.

A betoncserép vízfelvétele kisebb az agyagcserépénél, formája szerint a betoncserép lehet kis elemes és nagy méretű, valamint hullámprofilú betoncseréppel is találkozhatunk.

A természetes anyagból készült égetett agyagcserép a legelterjedtebb tetőfedő elemünk. Mutatós, elegáns, a színét hosszú ideig megtartja, súlya miatt azonban masszív tetőszerkezetet igényel.

A jó minőségű égetett cserép hosszú ideig, – akár 80-100 évig is – képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, egyetlen hátrányuk talán a mérsékelt fagyállóképességük.

Az égetett cserép típusai szerint legelterjedtebbek a hornyolt szélű cserepek. Ezekből egy tető lefedésére kevesebb kell, mivel elegendő, ha kisebb helyen fedik egymást ahhoz, hogy tökéletesen zárjanak és szigeteljenek. A legelterjedtebb formájú tetőfedés a hornyolt cserépfedés.Cserép a házon

Minden házra tető kell. Ez nem is kérdés. Azonban az már erősen elgondolkodtat minden építtetőt, hogy mi kerüljön a tetőre. Pala, zsindely, cserép? Ezek az első gondolatok és valljuk be őszintén, ha elképzeljük leendő házunkat először piros cseréppel a tetején látjuk magunk előtt.

Nem véletlenül, hiszen a cserép a legősibb tetőfedő anyag. Ha körbenézünk vidéken, de akár Budapest régebbi építésű részein szinte nem is látunk más tetőanyagot csak cserepet. Több cég is gyárt és forgalmaz tetőcserepet ma hazánkban, csak hogy a két legnagyobb gyártót említsük szinte bárhol kaphatunk Bramac cserepet és Tondach cserepeket. De ezen kívül megemlíthetjük még a Creaton és a Mediterrán által forgalmazott cserepeket, és ha a kisebb választékból könnyebben döntésre jutunk, látogassunk el a Leier oldalára.

Egy szónak is száz a vége valamit tennünk kell a tetőre ez nem is kérdés, és miért választanánk mást (talán a tetőzsindely jelent komoly alternatívát) mint a cserepet.Egyre keresettebb a kúpos Tondach cserép

Mindenkit elvarázsol a mediterrán országok építészeti stílusa. A sok kis kiugró tető teljesen be tudja árnyékolni  a falakat és ezáltal nagyon kellemes hangulatot is teremt. A kúp alakú cserép, melyet a Tondach is forgalmaz, az egyik legjobb módja annak, hogy utánozni tudjuk a délebbi országokban látott építési szokásokat.

A mediterrán helyeken, így Olaszországban is megfigyelhetjük azt, hogy jóval kisebb a tető hajlásszöge és erre égetett kerámiából készült cserép kerül, melynek a mintázata nem olyan, mint amilyet mi itthon megszoktunk.

A kolostor Tondach cserép tipikus mediterrán típus, mely ellen áll az időjárás viszontagságainak. Egy ilyen dupla soros cseréppel készült tető sokkal nagyobb munkát igényel, mint a már megszokott. Igaz, hogy kevésbé kell aládeszkázni, de szükség van egy kátránypapír rétegre, mely a cserép alá kerül.

Természetesen vannak más jellegű, de még mindig a délies hatást magukon hordozó Tondach cserép márkák. Ezeknek a felrakása a tetőre már sokkal egyszerűbb, hiszen ugyanolyan módon történik, mint az összes többié.

Ha mediterrán háztetőt szeretnénk, akkor válogassunk más árnyalattal készült cserepeket, mert így a sok eltérő szín sokkal szebb lesz: http://www.tondachtetocserep.hu/cserep/44-palotas-cserep

A Tondach egy tényleg elismert márka, mely garanciát is ad minden általa forgalmazott cserépre. Ezért, ha valaki tetőcsere vagy építkezés előtt áll, akkor érdemes felkeresnie ezt a céget!

A nagyszerű minőség, az árak és maga a kiszolgálás színvonala is a piac egyik vezető cserép gyártójává tette ezt a céget, ami nem véletlen. Termékeiket megvásárolhatja szaküzletünkben: http://tuzep.hofstadter.hu/cserep.php?marka=tondach – Hofstadter Építőanyag Centrum Pilisvörösvár