Energia takarékosság

Cserép különlegesség – a napelemes cserép

A napelemes cserép egy magyar találmány, a 2009-es müncheni és budapesti Nemzetközi Találmányi kiállításon. A napelemes cseréprendszer Genius-Europe díjat kapott az Európai Parlament kezdeményezésére létrejött kiállításon.

Mesteri és meglepő ez a két párosítás a napelem és a cserép összeházasítása, amit a borsodi feltaláló, Tóth Miklós készített. Eddig a világon csak kísérleti jelleggel próbálkoztak az efféle megoldásokkal, ám neki sikerült realizálni is.

Két okból is különlegesnek számít, egyrészt mert egy újabb magyar feltaláló írta be a nevét a nemzetközi feltalálók soraiba, másrészt így a tető fedésénél a napelemes cserép egyszerre két funkciót is betölt. Cserép és napelem is egyszerre.

Eddig, ha valaki napelemet akart szereltetni a tetőre, azt a cserepezés fölé kellett szereltetnie, most ez kettő az egyben megoldott. A feltaláló, a megújuló energia jegyében született találmányra, a napelemes cseréprendszerre (Solar Tile System R) még 2007-ben világszabadalmat jelentett be. Jelenleg 185 országban védett a találmány.

A napelemes tetőcserép felhasználási szempontból is előnyösebb, mint ha külön napelemes rendszert szereltetne fel valaki. A cserép élettartamát tekintve sokkal stabilabb, annak ellenére, hogy teljes értékű tetőcserépként is funkcionál. Bármilyen elrendezési módban hasznosíthatók, a cserepek egymással mindig párhuzamos kötést alakítanak ki. A meglévő cserép helyébe is pontosan illeszkedik, mert követi annak felszíni vonalait és kialakítását.Tondach Solar Naptető

A Tondach Solar Naptető termékismertetője:Tondach Solar Naptető

Tondach Solar Naptető 1.oldalTondach Solar Naptető

Tondach Solar Naptető 21.oldalTondach Solar Naptető

Tondach Solar Naptető 3.oldalTondach Solar Naptető

Tondach Solar Naptető 4.oldalTondach Solar Naptető

Tondach Solar Naptető 5.oldalTondach Solar Naptető

Tondach Solar Naptető 6.oldal