Terrán cserép

A cserép típusok közül a mediterrán márkák népszerűek

Egyre jobban kezd kimenni a divatból a kátránypapír burkolású háztető, mely talán az egyik legtartósabb módszer tetőfedésre, de egyáltalán nem passzol a magyarországi építkezési stílusokba.

A mediterrán márkák között az úgynevezett kolostor cserép kezd egyre nagyobb teret hódítani. Minden délibb országban ez a legjellemzőbb medizterrán tetőfedő cserép. (Mediterrán cserepek: tuzep.hofstadter.hu/cserep.php?marka=mediterrán)

Ha mediterrán országokba látogatunk, akkor láthatjuk, hogy sokkal kisebb a tető lejtésszöge. Ennek az oka az, hogy nem esik hó, így nincsen szükség magasított sátortetős házakra, hogy arról lecsússzon a felhalmozódott csapadék télen.

Megfigyelhető, hogy a cserép nem csak egyszerűen egymásra van helyezve, hanem azokat habarccsal ragasztják össze és így kerül fel a tetőtere, így biztosan egyetlen szél sem viszi le.

A mediterrán márkák között a tipikus gömbölyű cserép az, amit mindenki keres. Ennek van a legjellegzetesebb mediterrán hangulata, főleg akkor, ha még több árnyalatból is áll.

Ez a cserép típus több évszázados múltra tekint vissza. A Földközi tenger mentén kezdték el használni a kolostorok építésekor, majd innen terjedt át minden épületre. Az elkészítése és a formája is nagyon egyszerű: egy lyukast hengert képzeljünk el hosszában félbe vágva. A két cserép idomot egymással ellentétes oldallal kell összekapcsolni és valamilyen betonszerű anyaggal leragasztani.

Magyarországon, ha már új ház épül, akkor előnyben részesítik egyre többen a mediterrán márkák közül ezeket a klasszikus kolostor cserép típusokat, melyek mindenkit a déli tájak hangulatára emlékeztetnek.Mediterrán Zenit cserép

Mediterrán Zenit cserép

Mediterrán Zenit cserép

Mediterrán Zenit cserép tulajdonságai

A Mediterrán Zenit cserép elemszükséglete: 11-12 db/m²
A cserép anyaga: beton
Színválaszték: ódon, tégla, grosso, carbon
Resistor felületvédelem: Típus szerint van
Colorsystem színvédelem a cserépen: Típus szerint van
A cserép fedési hossza: max 310 mm
A szükséges tetőléc méret: min 30/50 mm
A cserepek átfedése oldalirányban: 30 mmMediterrán Coppo cserép

Mediterrán Coppo cserép

Mediterrán Coppo cserép

Mediterrán Coppo cserép tulajdonságai

A Mediterrán Coppo cserép elemszükséglete: 10 db/m²
A cserép anyaga: beton
Színválaszték: ódon, ferrara, velence, modena
Resistor felületvédelem: –
Colorsystem színvédelem a cserépen: Típus szerint van
A cserép fedési hossza: max 340 mm
A szükséges tetőléc méret: min 30/50 mm
A cserepek átfedése oldalirányban: 30 mm