Hódfarkú cserép

A betoncserép

A betoncserép – kedvező ára miatt Nyugat-Európában jelentősen kiszorította az égetett  agyagcserepet. Nálunk valamivel nagyobb az  agyagcserép-felhasználás. A jóminőségű betoncserépgyártás kritikus pontja az egyenletes és megfelelő paraméterekkel rendelkező alapanyagok biztosítása.

A legnagyobb gyártó nevéről Bramac cserép néven ismertté vált cserepeket hódfarkú, többféle alpesi és a legújabb pannon tetőcserép elnevezéssel, különböző megjelenésekben gyártják. A normál cserepeken kívül különféle idomcserepeket, szegélyt, szellőzőt, hófogót és különböző kiegészítőket, tartozékokat is kínálnak.

Az igen nehéz Bramac hódfarkú cserép (87 kg/m2) helyett alkalmazott újabb változatok a tetszetős  megjelenés mellett jelentős tömegcsökkenést (43-48 kg/m 2) is jelentenek.Hódfarkú tetőcserepek

A hódfarkú tetőcserép az egyik legrégebbi cserépfajta. A jelenleg gyártott termékek formai kialakítása és gyártástechnológiája nem változott. Az elemek felfüggesztésére az alsó oldalon felül kialakított (egy vagy két) fül szolgál.

A hódfarkú cserép termékcsalád elemei:
– hódfarkú tetőcserép alapeleme

A hódfarkú cserép kiegészítő idomai:
– oromcserép, ereszcserép,
– hófogó idom, szellőző idom,
– szellőző idom alatti tetőcserép,
– kettős fedéshez (jobbos és balos),
– korona fedéshez (jobbos és balos),
– szélcserép (jobbos és balos) és
– sima gerinceserép.

Külön megrendelésre gyártott cserép elemek:
– kisméretű hódfarkú cserép,
– műemlék cserép.

Valamennyi hódfarkú cserép két minőségi fokozatban (I. osztályú és II. osztályú) kerül forgalomba. A gyártók  különböző rajzolatú cserepeket is előállítanak.

A hódfarkú cserepek alkalmazása

Hódfarkú cserepekkel 30-50 hajlásszőgű magastetők fedhetők le. Sűrű léckiosztású kettősfedés és ritkább léckiosztású koronafedés, valamint egyszeres fedés is készíthető velük.

A cserépsorok átfedésének mértéke a hajlásszög függvénye. Ahol a lejtés enyhébb, ott kell nagyobbra venni, mert a szél visszafújó ereje Ilyenkor nagyobb. A fedés csapadékállósága az átfedés mértékével nő. A szép rajzolatú hódfarkú cserépfedés különösen régi építési környezetben ajánlott. A tagolatlan, viszonylag keskeny elemekkel bármely tetőidom – íves felület is – problémamentesen lefedhető. A kiegészítő elemeket is tartalmazó tetőcserépcsaláddal – különösen tetőtér-beépítéseknél – korszerű követelményeket is kielégítő fedés készíthető. Az idomelemekkel az időigényes bádogos munka csökkenthető, kiváltható az oromfal szegélyezése, a hófogó és a szellőző szerkezet.  A kivitelezés könnyebb és gyorsabb. A fedés élettartama szempontjából is előnyös, hogy a fedés és a kiegészítő idomok anyaga azonos, és ezeknél nincs szükség – mint a bádogos szerkezeteknél – a 3-5 évenkénti mázolásra.

A hódfarkú cserepek kiegészítő elemeinek alkalmazása

Ajánlott kiegészítőelem-szükséglet a hódfarkú cserepeknél:
– szellőző:  1 db/6 m2 tetőfelület,
– hófogó 1 db/2 m2 tetőfelület.

A kiegészítő elemeket nem tartalmazó hódfarkú cserepek szintén alkalmasak bármely magastetős – elsősorban padlásteres – épületek fedésére. Tetőtér-beépítés esetén a kiegészítő elemeket más szerkezetekkel kell helyettesíteni. Egyszeres fedés esetén nem elégíti ki teljes mértékben a vízzáróság követelményeit, mivel vihar esetén az eső és a porhó áthatolhat a fedésen. Ezért ez a fektetési mód csak alárendelt épületeknél megengedett!

Néhány tetőcserépgyártó hódfarkú cserepei és árai:

Kerámiából készült hódfarkú cserép:

Tondach hódfarkú cserép
Creaton hódfarkú cserép

Tondach Hofstadter Építőanyag Centrum

Betonból készült hódfarkú cserép:

Bramac hódfarkú cserép