A tetőfedés módjai

A tetőhéjazat lehet vízhatlan vagy vízzáró.

Vízhatlan tetőfedés

A vízhatlan fedés felső rétege folytonos, nyílt hézagoktól mentes, és a fedés anyaga sem engedi át a nedvességet. Alkalmazása lapos- és kishajlású tetőkön szokásos, bitumenes- vagy műanyag lemezekkel (ún. lágyfedéssel), esetleg fémlemezzel.

Vízzáró tetőfedés

A vízzáró fedés héjazata átfedéssel egymásra fektetett elemekből (cserepekből) áll. A szélnyomás hatására csak annyi  csapadékvíznek szabad az illesztések között a tetőtérbe jutnia, amennyi káros következmény nélkül onnan el is tud párologni, vagy az esetleges alátétfedés segítségével kivezethető a héjazat alól. Ilyen fedések csak magastetőn alkalmazhatók.

A tetőfedő elemekből (cserepekből) kialakítható kettős-vagy egyszeres fedés.

Kettős tetőfedés

A kettősfedés olyan fedési mód, amelynél az egymás felett levő sorokban a cserepek kötésben helyezkednek el úgy, hogy minden cserép felett nemcsak a következő sor eleme, hanem – a hajlásszögtől függően előírt mértékben – a harmadik sorban levő elem is takar.

Kétféle változata van:

  • egyenletes sűrű léckiosztású, amikor minden lécsorra egy sor cserép kerül;
  • ritkább léckiosztású, amikor minden lécsorra két sor cserepet raknak. Ez a koronafedés.

Az egyszeres tetőfedésnél az egymás melletti és feletti cserepek a hajlásszőgtől függően előírt mértékben takarják egymást. Az elem formai kialakításától függően az egymás feletti sorok kötésben és hálósan is elhelyezhetők.

Cimszavak: , , , ,